Wczoraj (25.10.) w Sali Gminnego Ośrodka Kultury w Lipinkach Łużyckich odbyły się warsztaty nt. zdrowego żywienia, które skierowane były do seniorów (50+) z obszaru LGD. Bardzo nam miło, że spotkanie cieszyło się tak dużym zainteresowaniem. Warsztaty poprowadziła Katarzyna Gołąbek – dietetyk z zawodu i pasji. Podzieliła je na dwie części: teoretyczną oraz praktyczną – kulinarną.
W pierwszej części uczestnicy szukali odpowiedzi na pytanie: O co chodzi w zdrowym odżywianiu? Zostały omówione kluczowe składniki w diecie osoby dorosłej, najczęstsze niedobory w diecie Polaka i sposoby na to jak im w tani i łatwy sposób zaradzić. Pani Kasia przedstawiła piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, wskazała jak ją rozumieć i czytać. Opowiadała o dobroczynności polskich standardowych produktów takich jak śledzie, chrzan czy różnego rodzaju kiszonki. Przedstawiła super produkty, którymi łatwo uzupełnić dietę składnikami odżywczymi, a także wskazała na moc jaką mają w sobie przyprawy i zioła. Na koniec przedstawiła 10 DOBRYCH NAWYKÓW:
- Picie wody!
- Warzywa!
- Aktywność fizyczna!
- Śniadania!
- Ogranicz cukier!
- Kwasy omega-3!
- Produkty pełnoziarniste!
- Zdrowe zamienniki!
- Naturalne składniki!
- Zdrowa głowa!!!
Po części teoretycznej była krótka przerwa na łyk wody, a następnie czas na zmierzenie się z przepisami przygotowanymi przez prowadzącą na zdrowe przekąski i napoje. Uczestnicy warsztatów podzieli się na grupy, w których przygotowywali: smalec z fasoli, rozgrzewający napój z kurkumą, czekoladowy mus z avocado, trufle kokosowe, napar z pomarańczy, imbiru i goździków, koktajl z jarmużu oraz pudding chia z mleczkiem kokosowym. Po zakończonej pracy wszystkie dania zostały zaprezentowane na stole degustacyjnym. Było pamiątkowe zdjęcie, a później już tylko wspólne cieszenie się smakiem. Wszystkie zdrowe przekąski i napoje przygotowane w trakcie naszych warsztatów smakowały wybornie. Przepisy prezentujemy poniżej. Zachęcamy do przygotowywania ich w Państwa domach – życzymy otwartości na nowe smaki, zdrowia… i oczywiście smacznego!
Warsztaty odbyły się w ramach realizacji projektu „KROK PO ZDROWIE” finansowanegoze środków Stowarzyszenia Ekologicznego EKO – UNIA w ramach konkursu Małe granty dla zrównoważonego rozwoju.
Do pobrania – PRZEPISY
Do pobrania – PREZENTACJA