LGD Grupa Łużycka

„KROK PO ZDROWIE” – warsztaty nt. zdrowego żywienia za nami!

b_150_150_16777215_00_images_stories_loga_ekounia.pngWczoraj (25.10.) w Sali Gminnego Ośrodka Kultury w Lipinkach Łużyckich odbyły się warsztaty nt. zdrowego żywienia, które skierowane były do seniorów (50+) z obszaru LGD. Bardzo nam miło, że spotkanie cieszyło się tak dużym zainteresowaniem. Warsztaty poprowadziła Katarzyna Gołąbek – dietetyk z zawodu i pasji. Podzieliła je na dwie części: teoretyczną oraz praktyczną – kulinarną.

 W pierwszej części uczestnicy szukali odpowiedzi na pytanie: O co chodzi w zdrowym odżywianiu? Zostały omówione kluczowe składniki w diecie osoby dorosłej, najczęstsze niedobory w diecie Polaka i sposoby na to jak im w tani i łatwy sposób zaradzić. Pani Kasia przedstawiła piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, wskazała jak ją rozumieć i czytać. Opowiadała o dobroczynności polskich standardowych produktów takich jak śledzie, chrzan czy różnego rodzaju kiszonki. Przedstawiła super produkty, którymi łatwo uzupełnić dietę składnikami odżywczymi, a także wskazała na moc jaką mają w sobie przyprawy i zioła. Na koniec przedstawiła 10 DOBRYCH NAWYKÓW:

  1. Picie wody!
  2. Warzywa!
  3. Aktywność fizyczna!
  4. Śniadania!
  5. Ogranicz cukier!
  6. Kwasy omega-3!
  7. Produkty pełnoziarniste!
  8. Zdrowe zamienniki!
  9. Naturalne składniki!
  10. Zdrowa głowa!!!

Po części teoretycznej była krótka przerwa na łyk wody, a następnie czas na zmierzenie się z przepisami przygotowanymi przez prowadzącą na zdrowe przekąski i napoje. Uczestnicy warsztatów podzieli się na grupy, w których przygotowywali: smalec z fasoli, rozgrzewający napój z kurkumą, czekoladowy mus z avocado, trufle kokosowe, napar z pomarańczy, imbiru i goździków, koktajl z jarmużu oraz pudding chia z mleczkiem kokosowym. Po zakończonej pracy wszystkie dania zostały zaprezentowane na stole degustacyjnym. Było pamiątkowe zdjęcie, a później już tylko wspólne cieszenie się smakiem. Wszystkie zdrowe przekąski i napoje przygotowane w trakcie naszych warsztatów smakowały wybornie. Przepisy prezentujemy poniżej. Zachęcamy do przygotowywania ich w Państwa domach – życzymy otwartości na nowe smaki, zdrowia… i oczywiście smacznego!

Warsztaty odbyły się w ramach realizacji projektu „KROK PO ZDROWIE” finansowanegoze środków Stowarzyszenia Ekologicznego EKO – UNIA w ramach konkursu Małe granty dla zrównoważonego rozwoju.

Do pobrania – PRZEPISY

Do pobrania – PREZENTACJA

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1

Dzisiaj
Wczoraj
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Odwiedzin
1390
1631
1568697
20128
2398751