Lokalna Grupa Działania - Grupa Łużycka

Lokalna Grupa Działania - Grupa Łużycka


   Ziemia Łużycka miodem stoi. Wielkie tereny łąk, nieużytków, zalesień są naturalnym zapleczem dla pszczelarzy. Wielu z nich działa w ramach indywidualnej praktyki, wielu zrzeszonych jest w Polskim Związku Pszczelarskim. I jedni i drudzy są producentami wysokiej jakości produktów pszczelarskich, znanych i cenionych na lokalnym obszarze, jak również w innych rejonach Polski i Niemiec. Największe skupiska producentów miodu są w gminach: Lipinki Łużyckie, Lubsko, Jasień, Brody.
Produkty pszczelarskie wymagają wsparcia i promocji w ramach grup producenckich oraz Lokalnej Grupy Działania. Stanowić mogą rozpoznawalny, regionalny i wspólny produkt dla LGD ”Grupa Łużycka”.

   Północna część „Grupy Łużyckiej” słynęła z produkcji znakomitego wina. Odrodzenie się tradycji winiarskich przy wsparciu różnych instytucji, wydaje się realne.

   W wielu rodzinach i społecznościach lokalnych kultywowane są tradycje kresów wschodnich. Lokalne uroczystości dożynkowe lub okolicznościowe stają się okazją do eksponowania potraw, które od niedawna wychodzą z ukrycia. Atrakcją stają się „paśniki” z suto zastawionym swojskim tzw. ”wiejskim jadłem”.
Na uwagę zasługują placki ziemniaczane ze skwarkami, cebula duszona na boczku, racuchy nadziewane owocami lub z posypką cukrową, „pajda chleba z małosolnym ogórkiem”, tygiec - babka kartoflana z boczkiem i cebulą, zacierka z dyni, sałata polewana skwarkami, jabłka pieczone na kuchni, chleb podsmażany czosnkiem smarowany, jagodzianki lub borowianki, czyli bułki drożdżowe nadziewane jagodami bądź borówkami, nadziewane farszem serowym, osuchy -ciasto drożdżowe, zagniatane z masłem czosnkowym pieczone na patelni w formie wielkiego placka, bobalki-kulki z ciasta drożdżowego oraz specjały kuchni gospodarstw agroturystycznych: ryba po sułtańsku, kalafior zapiekany z mięsem, rolada ziołowa, marynowane rozmaitości, ryba zapiekana z pieczarkami, drób w cieście, koncentrat grzybowy, pianka winogronowa, naleśniki z kurczakiem i grzybami, pieczeń rzymska z grzybami. Wobec postępującej globalizacji i unifikacji życia na świecie, coraz cenniejsze staje się podtrzymywanie tradycji.

   Koniecznym jest też eksponowanie kultury nie tylko repatriantów z kresów wschodnich, ale także polski centralnej, Śląska, Wielkopolski i Pomorza, skąd dotarły i zamieszkały tu grupy przesiedleńców i osadników. To bogactwo kultur, jeszcze w znacznej mierze uśpione, może stać się cenną wartością mającą swoje niepowtarzalne i charakterystyczne wyróżniki na tle innych.

 
Brody Gubin gmina Miasto Gubin Jasień Lipinki Lubsko Łęknica Trzebiel Tuplice
BRODY gm.GUBIN m. GUBIN JASIEŃ LIPINKI ŁUŻ. LUBSKO ŁĘKNICA TRZEBIEL TUPLICE

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków w ramach działania
„Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020
Przewidywane wyniki operacji: postęp w realizacji sprawnego wdrażania LSR

Korzystamy z plików cookies
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.